Selvkontroll og passelig

Lederen for Landsforeningen for overvektige reagerer på at dagligvarekjedene dumper prisene på påskegodt, og mener næringen må ta et økt ansvar for folkehelsa. Når 1 av 5 norske barn er overvektige, burde da Helsedirektoratet kontrollere forbrukernes konsum genom å øke utgiftene på sukker-holdig «mat»? Eller er det opp til den enkelte å ikke overspise? Systemhelse kikker på overkonsumpsjon. 

Det er vel bevist mang en gang at det er bra at vi har onkel staten til å ha litt kontroll på oss. Å holde styr på oss. Styre oss. Passe på oss. Dersom vi slipper alt løs ruser vi oss så høyt på alt mulig at det oppstår kaos. Men hvem er det som egentlig har ansvar for vår helse? Skal staten regulere, og hva skjer da med den enkeltes selvkontroll? Overspising av godteri i påsken er et tegn på dårlig selvkontroll. Jeg svelget selv et påske-egg dimensjonert for en dinosaur her om dagen, med påfølgende sure oppstøt, en kvalmende metthet og alt annet enn en rock`n-roll følelse i kroppen. Men det kunne jeg gjort om det hade kostet dobbelt så mye også.Vi må, gratis eller dyrt, lære oss å selv bestemme hva vi gjør med våre kropper.

Les her artikkelen fra VG idag der Jørgen Foss retter en pekefinger til næringen som gjør seg fete på sukker-syke nordmenn.

Påsken er en tid der mange nyter mat og drikke, og godteri, i større kvantitet enn vanlig. Dette er ikke farlig for en ukes tid. Det er ikke farlig når det totalt sett er under kontroll. Som man sier i juletider; «det er ikke det som skjer mellom jul og nyttår som skaper helse eller uhelse, men det som skjer mellom nyttår og jul».

Spiser du for mye godteri eller mat? Drikker du for mye?

Det er greit så lenge du har kontroll og det gjør deg lykkelig. Dersom det skaper mer negativt enn du ønsker, altså om det er et problem for deg på sikt, gjelder det å ta kontroll.

«All avhengighet er refleksjoner på behov som ikke blir bemøtte»

Hva er det som ikke blir bemøtt hos deg når du overforbruker?

I mitt fall med påske-egget legger jeg merke til att det er «can`t eat one»-syndromet som slår til. En hyggestund med litt godt ender med helge egget konsumert på en gang. Kalorier som kan sikkerstille en ukes ranson for et helt kompani. Jeg har stupt på påske-egget istedenfor å spise skikkelig mat først, og med en mil i beina fra dagens skitur, roper cellene etter «mer!» Men det er ikke statens feil. Ikke næringens. Ikke sukkerindustriens. Det er min skyld. Og jeg har to valg; ta lærdom og forandre adferd til neste gang, eller å fortsette med samme strategi. Skjer det bare hver påske er det vel greit, skjer det for ofte stiler jeg meg i rekken av de som vil dø av hjerte og kar-sykdomer. Alle voksne er i stand til å ta sitt valg, og ta ansvaret som følger med det. Men det behøver ikke være så lett for det?

Sliter du med overforbruk kan jeg anbefale deg om å legge merke til hva du egentlig behøver. Hvilket behov er det som ikke blir møtt slik at du overkonsumerer? Og hvordan kan du bedre tilgodese dette behovet enn å spise eller drikke for mye? Når du blir klar over hva du behøver, blir det lettere å velge rett.

For øvrig kan jeg anbefale kvalitets-godis i påsken. Godterier, kaker og desserter laget av kvalitative råvarer er det mye lettere å konsumere passelig av. Mye lettere å ikke over-spise. Godteri av mindre bra råvarer har en tendens til å bli slukt. Du sier :»en til da». Men rekker å si det mange ganger før posen er tom. Du rekker det før staten har reagert og næringen tar så mye betalt for varen at du ikke har råd å kjøpe den.

P.S. Vent med å kjøre til du er nykter

God påske fra Systemhelse ;)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.