Optimal løping

Våren er straks her, og et av de sikre vårtegnene har gjort en tjuvstart – joggerne er å se igjen! Løping gjør en kraftig comeback siden storhetstiden på -80tallet, og avløser (sammen med sykling) langrenn som populær treningsform nå som snøen forvitrer. Denne artikkelen fra Systemhelse tar for seg viktige faktorer for å få best mulig utbytte av løpingen -for deg.

Trekløvret langrenn/løping/sykling fått popularitet de siste årene, og er lett tilgjengelige og gratis som treningsform (nåja, dersom inkjøp er gjort og snø er å oppdrive, vel å merke). I tillegg er de effektive treningsformer – dersom de bedrives på en bra måte! Trening fungerer tross alt som programvaren til en data – shit in, shit out. Hvordan skaper man kvalitet med joggesko på beina?

Du som fulgt med de siste årene har fått med deg populariseringen av lettere sko og «fremfotsløping», å lande på fremfoten som er den naturlige måten å løpe på. Anførslestegn! Intressant er å se at markedet nå går stikk motsatt vei, og (i tillegg til de lettere skoene)serverer sko tykke og stabile som bildekk;

bildbild

Tåler en elefant?     På den ene siden……………………                      Lett som en fjær! ….på den andre……..

Hva er best for foten, knærne, ryggen, løpssteget, tiden?!

Fottøyet er selvfølgelig en viktig del – og eneste utstyret som trengs, for å løpe (kan være fordel med klær også).  Skoene er ofte omtalt som fundamentet, grunnmuren, for løpssteget. Denne metaforen er holdbar i den grad dårlig fottøy skaper dårlige forutsetninger for at foten skal få et godt møte med underlaget. Er fotnedsetningen feil, blir det feil opp hele bevegelseskjeden hele veien opp til hodet. For mer info om støttende såler til bruk til hverdags i finsko eller i joggeskoene, se info om Superfeet såler her, eller kontakt Henrik Andresson for info/ kjøp av såler (499 kr); henke@naprapatlandslaget.no

Det VIRKELIGE fundamentet for effektiv, sikker løping, er dog ikke skoene, men NERVESYSYTEMET.

Kvaliteten på din kropp og nervesystemets kommunikasjon med muskel- og leddsystemet er en undervurdert del i aktiviteten løping. Folk har en tendens til å fokusere på fottøy og mendge (type, lengde, intensitet) istedenfor kvalitet i motorikken (utførelsen av selve programmet «løping»). Dette kan man se på nesten hver eneste hobbyjogger eller proffløper ute i parken eller på asfalten. Resultatet; dårlig effekt (prestanda), og skaderissiko (for stor impact på deler av kroppen, gjerne knær, hofter, rygg).

HVORDAN LØPE?

Spesialistene på bevegelsesmekanikk, kiropraktor Lars-Magnus Wester og naprapat Ole Haslestad, har satt opp kurs i «Flow Motion» (Stockholm 17-19 mai, Oslo 30 aug-1 sept). Kurset er en praktisk og teoretisk inspirasjon og kilde till kjennskap til egen kropp, gjennom kunnskap om de påvirkningsfaktorene som vi idag er utsatt for, og hvordan nervesystemet skal utvilkes for å takle disse. De motoriske mønstrene gange og løping er med som grunnleggende aktiviteter, og vi analyserer og korrigerer de feil i «programvaren» som opprettholder begrensninger i systemet, såvel mentalt som fysisk. Flow Motion er ikke et rent løpekurs, men passer utmerket både for deg som vill vite mer om kroppen og hvordan den fungerer, til deg som er aktiv løper.

Når vi beveger oss (gange og løping) som vi alltid gjort – med begrensinger i bevegelsene grunnet gamle kompensasjoner – opprettholder vi feil som skaper feilbelastning. For hvert steg i «gammelt mønster» blir bevegelsen mer ingravert i nervesystemet. Oppgaven denne helgen, er å få kontakt med det kroppslige feedbacksystemet, og gjenom trening av de grunnleggende motoriske mønstrene og korrigering av disse, få tilgang til de resursene som kroppen huser, men som ikke blir frigjort pga «virus i systemet». Flow Motion er «Norton Anti-virus scan» for deg (med «trening» menes i denne sammenhengen øvelse mer enn hard fysisk belastning).

For mer info om kurset (pris 3.450 kr), send en mail til ole@naprapatlandslaget.no

Noen punkter vi kommer til å belyse/ trene på Flow Motion:

  • Spenningsforholdet i kjeven og nakken for en fri kropp (for høy spenning skaper forandring i hele bevegelseskjeden)
  • Hvordan skal foten settes ned? (rett frem, legg merke til de som løper og hvordan foten settes ned (ofte) på utsiden, gjerne med en «sveivende» bevegelse med underbeinet grunnet feil i mekanikken i mage/ rygg)
  • Bevegelse av hoftene
  • Armenes posisjon i pendlingen (se rundt deg på folk som går/ springer, og legg merke til usymmetrien, og at arme(e) pendler inn forran kroppen, en kompensasjon for dårlig bevegelse)
  • Skuldrenes invirkning på løping
  • Pust
  • Påvirkning fra «hjernen i magen» – det enteriske nervesystemet
  • m.m.

bild

Mine personlige favoritter når det skal velges joggesko: Nike. Ikke for mye, ikke for lite, Just right!

Kos deg i vårregnet og vårsolen i fritt sprang

OH

 

3 kommentarer til “Optimal løping

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.