Magen – helsens hovedkvarter (om matvareintoleranse)

 

Hva er matvareintoleranse?

Overfølsomhet mot ulike typer av matvarer blir alt vanligere. Dette kan skyldes stress, langvarig bruk av legemidler eller alkohol, eller matvarer som irriterer mage-tarmkanalen. Kroppen får da en lavere toleranse for enkelte matvarer, og hver gang man konsumerer disse matvarene, skapes en reaksjon i kroppen som gir opphav til ulike problemer. Det tar ofte lang tid å utvikle en intoleranse, og reaksjonene i kroppen er subtile (vanskelige/umulige å kjenne) og forsinkede, noe som gjør det vanskelig å vite hva man reagerer på. Hvordan vet man at man påvirkes negativt av noe når effekten kommer flere dager etter inntak? Dessuten tar det lang tid før tarmen og kroppen utvikler symptomer. Kan man med fordel være ”føre var”?
Symptomene som oppstår er forskjellige fra individ til individ, noen reagerer med hodepine, en annen med konsentrasjonsvansker, en tredje med smerte eller ømhet i musklene. Ofte vil det være noen symptomer fra magen, men ikke alltid.

Symptomer som kan komme av overfølsomhet ovenfor matvarer:

 • Oppblåst eller hoven mage, luft i magen (ikke naturlig, men er vanlig)
 • Løs mage, diaré
 • Forstoppelse
 • Kvalm
 • Dårlig appetitt
 • Magesmerter
 • Minsket energi
 • Hodepine
 • Ømme ledd
 • Svimmelhet
 • Uren hud

Hvordan fungerer det?

Det er flere stoffer i maten som vi potensielt reagerer negativt på. Matvareintoleransetest gir deg svar på hvilke ulike proteiner du er overfølsom overfor. Hvis fordøyelsessystemet ikke fungerer optimalt, skaper en type proteiner i mat, kalt lektiner, problemer.
Lektinene kan sammenlignes med kriminelle typer. Når vi utvikler overfølsomhet mot en matvare, må kroppens immunsystem angripe lektinene. Såkalte antigener håndterer kaoset som oppstår, disse kan vi kalle politiet. Behovet for antall polititjenestemenn reflekterer antall kriminelle, og hvor vanskelig situasjonen er. Kroppens forsvarssystem (politiet/antigenet) holder den belastende matvaren (de kriminelle) under kontroll. Men møtet mellom politiet og kriminelle gjenger skaper en skade i tarmveggen, hvor de kjemper mot hverandre. Immunsystemet gjør altså en viktig jobb, men det belaster systemet og skaper en mindre funksjonell tarm. Tarmen er hovedkilden til et godt miljø i kroppen. Det er derfor viktig å minimere inntaket av matvarer du er intolerant mot.

Matvareintoleransetest er en måte å finne ut hvilke kriminelle gjenger som skaper et økt behov for politistyrken.

Lekk tarm

I tarmveggen ligger cellene tett sammen, og tillater bare vann, elektrolytter og nedbrutt mat klar for «takeaway» ut i blodet. Store partikler må brytes ned i mindre komponenter, før de blir tatt opp gjennom tarmveggen og deretter ut via blodet og til hele kroppen.
Når tarmveggen blir skadet (stress, alkohol, ubalansert kosthold m.m.), kan det bli åpninger i celleveggen – cellene ligger ikke lenger tett sammen. Spaltene mellom cellene tillater nå ufordøyde partikler å slippe ut til blodet før det skal. Kroppen reagerer deretter ved å angripe disse stoffene (de kriminelle). Immunsystemet gjør dette som et forsvar for at kroppen ikke skal bli skadet av partiklene – men det oppstår skader i ”infrastrukturen” etter uroen. Mage og tarmsystemet tar nå skade.

Hvordan vet jeg om jeg har en intoleranse overfor noe?

 1. Blodprøver (intoleranse test)
 2. Signaler fra dine sanser (lukt, smak, følelse av at noe ikke er ok)

Jeg har intoleranse overfor visse matvarer – hva skal jeg gjøre?

For å la kroppen hvile fra belastningen, og for at slimhinnen i fordøyelseskanalen skal få muligheten til å lege, bør du holde deg unna eller redusere inntaket av matvarer du er intolerant mot. Avhengig av hvor kraftige symptomene er anbefales 3-6 måneder uten at du konsumerer ”de kriminelle”. Etter dette introduseres matvarene igjen.

Hvem analyserer blodet?

Blodprøvene blir analysert av Cambridge Nutritional Sciences (CNS) i Storbritannia. CNS er et av verdens ledende bedrifter i sitt slag og har siden 1994 tilbydd kliniske analyser for både allmennheten, klinikker, sykehus og helsepersonell.Hovedkontoret på Eden Research Park i Cambridgeshire har vært hensiktmessig bygget og har laboratorier som er utstyrt med det nyeste innen teknologi. Selskapet har nytte av et nært faglig samarbeid med mange av de kliniske forskningsavdelinger ved University of Cambridge.

Full matintoleransetest (200 matvarer) med oppfølging koster 3500 kr.

Kontakt din din lokale naprapatlandslaget-filial, eller Henrik Andersson per epost : henke@naprapatlandslaget.no for test-kit (testen utføres på klinikken eller tilsendt hjem)

 

Ole Haslestad

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.