Energi. Overskudd vs. underskudd.

Hva velger du for deg selv 2013?

Romjulen er tilbrakt i Cape Town for undertegnedes del. Relasjon mellom jobb og ferie – gjøre og ikke gjøre – bør balanseres, og for min egen del er en tur til solen og kystby et ultimat avbrekk i den norske vinteren. Hva skaper glede og overskudd for deg, og hvordan har du planert for å få til dette i 2013?

Fra "Lions Head", Cape Town

Fra «Lions Head», Cape Town

På nettsidene til VG kunne jeg følge en tråd der en ”milliardær-frue” (morsom tittel) oppfordret andre mødre til økt aktivitet og trening. ”Trening gir overskudd”, hevder moren, og la ut en klar oppfordring til ”late norske kvinner som ikke mener de har energi til å trene”. Noen syntes dette var frekt. Den delen av det kan vi nok tildele media, som har en tendens til å tweake det som blir sagt. Kommentaren var nok velmenende, og hun har nok rett i at mange kunne fått mer overskudd og bedre helse gjennom å bevege på seg mer. Men er det slik at nybakte mødre burde trene mer?

Først, les Systemhelses innlegg i Dagbladet om energibalanse og overbelastning her..

Etter å ha lest dette skal du ikke være i tvil om hvem som er best på å fortelle deg hva, hvor ofte, og mye du skal trene. Det er du selv. Det skal også stå klart at det ikke er alltid er oppbyggende og sunt å trene. Allikevel har jo milliardær-fruen rett i noen tilfeller. Og det er de tilfellene der det er ren latskap eller gamle vaner der rompa søker seg til sofaen istedenfor til lysløypa, og der det faktisk finnes energi i systemet for trening, men at det nedprioriteres, velges bort.

”Hvordan vet man om det finnes energi til trening?”

 Med oppmerksomhet på dine energinivåer kan du legge merke til om du har overskudd eller underskudd. Dersom du opplever underskudd er det best å bevege seg moderat, med fokus på bevegelse mer enn på trening. Dette kan være gåtur, yoga, tai-chi, eller andre former for bevegelse der pulsen ikke økes i stor grad. Du får da pumping av blod og lymfe rundt i kroppen, og stimulerer den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet – systemet som prioriterer immunsystemet og oppbygging av kroppen.

Dersom du opplever overskudd, kan du med fordel belaste kroppen med trening med høyere intensitet. Dette kan være løpetur, styrketrening, eller andre typer aktiviteter, der kroppen settes under stress slik at den mobiliserer krefter ved å aktivere det sympatiske nervesystemet – stress-systemet som gjør deg i stand til å yte, men som også bryter ned kroppen(!). Ja, trening med høy intensitet bryter ned kroppen. Det er etter trening, som kroppen bygges opp igjen. Under hvilen. Dersom det er nok ressurser til det. Med andre ord: tøff trening for ofte, i forhold til ditt stressnivå, i forhold til hvor mye hvile og mat du får i deg, bryter ned kroppen. Det skaper ikke et overskudd, men et underskudd av energi. Som igjen kan skape grobunn for en lett forkjølelse, eller spenninger som leder til smerter. Eller i verste fall noe verre.

 ”Men trening gir jo overskudd?”

 Ja, dersom det finnes balanse i det autonome nervesystemet. Altså i dine energisystemer. En treningsøkt kan skape en illusjon om overskudd. Ved trening aktiveres jo stress-systemet, så endorfiner og stresshormoner pumpes ut i kroppen. Dette føles oppfriskende. Short term. Long term bryter det ned kroppen. Dersom det ikke er balanse altså.

Symptomer på overtrening/ for lite energi i systemet (red light eller yellow light for trening):

  • sykdom
  • smerte som forverres ved trening
  • minsket sexlyst
  • trøtthet, energiløshet

Ovenstående symptomer betyr nødvendigvis ikke at du ikke skal trene – men dersom en eller fler av de foreligger skal du stille deg spørsmålet: blir det bedre med trening? Eller er det den valgte sannheten om at «trening er sunt» som styrer min aktivitet, mer enn opplevelsen av hva som føles bra?

Kroppen prioriterer stress fremfor noe annet. Dette er dypt programmert i våre nervesystem. Dersom du stilles ovenfor en trussel er det viktigere for din overlevelse å mestre situasjonen ved å fly eller fekte enn å gjøre andre aktiviteter, så som for eksempel spise eller drive med seksuell omgang. For dersom du ikke overlever har ikke de senere spesiell verdi. Dermed prioriteres immunsystem og seksuellhormonene ned til fordel for stress-systemet. Outcome? Når du stresser for mye i forhold til hvile, skaper du et hormonelt miljø der ressursene går til å fly, og immunsystemet og seksualhormonene nedprioriteres. Med medfølgende sykdom og minkset sexlyst.

Velger du korttidsstress fremfor langtidshelse?

«Symptomer» på at det er green light for trening:

  • du opplever en positiv bedring ved trening, du får raskt overskudd etter treningen, og plages ikke med energiløshet.

Dagbladets «Magasinet» fra lørdag 12 januar hadde en artikkel fra Øya Ikaria i middelhavet, der de lever lenger enn noe annet sted. Dan Buettner og et forskerteam har reist jorden rundt for å finne de stedene der folk lever lengst, og sett på hvilke faktorer som kan gjøre dette. MODERAT aktiv livsstil er en av dem.

Les mer om de 9 fellestrekkene fra de 5 stedene i verden som er i den så kalte «Blå sonen» her.

Det er alltså en større ligning enn «trening=overskudd» som er realiteten. Fler faktorer. Og jeg mener trening er viktig og sunt. Men IKKE med et stresset system med hormonubalanser mot det utkjørte. En sunn kropp starter med bra mat, bevegelse, sunne relasjoner. Når du kan si «check» på det kan du begynne å belaste systemet med tøffe økter. Men pass deg for overtrening. Less is (sometimes) more! Men det er tøffere å si at man syklet 4 mil igår, eller at man frekventerer Elixia, enn at man spaserte 4 km på besøk til en venn der man gjorde snømåking. Ytre status er i fokus. Er 2013 et år der det endres for deg, og der du finner din vei, istedenfor andres?

Kurs i stressmestring:

For deg som vil lære mer om dette, holder vi et kurs den 23 januar:

In health and funkyness, Ole Haslestad

Onsdag 23 januar 18.00-20.00: «Begrens stress og oppnå ditt potensiale»

Stress ligger bak mange av våre sykdommer. Stress er tilstanden der kroppen mobiliserer krefter for å bekjempe en farefull situasjon. Dette er et viktig system å ha, men dersom systemet aktiveres hver dag, så blir effekten mindre energi til mer helsebringende, kreative aktiviteter og tilstander. Denne kvelden lærer du hvilke ulike stressfaktorer vi utsettes for i hverdagen, hvordan du kan identifiere dine skjulte stressorer, og ikke minst – hva du kan gjøre for å minimere eller fjerne den negative stressen.

Sted: Olav Vs gate 1, Nationaltheatret

Pris: 250 kr

Påmelding: ole@naprapatlandslaget.no

 

2 kommentarer til “Energi. Overskudd vs. underskudd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.