Helse-talibanerne

Helse er ensbetydende med balanse. I jakten på god helse (balanse) oppstår noen ganger uhelse, dels grunnet fanatisme som skaper mentale distorsjoner, dels grunnet feil valg (som man var overbevist om var rett!). Helse-talibanerne fremmer sin helse-terrorisme fra tid til annen. En ny Taliban er i byen: fruktose. Er fruktose-frykten nyttig, eller fungerer det som angst, som bensin på et egentlig velfungerende bål? Bør fruktose unngås? Systemhelse.no kaster seg ut i det søte sorti.

 

Følgende artikkel var på trykk i Dagbladets Magasinet på lørdag:

Søt sorti 2

 

Ingressen konkluderer: «Nå er forskerne er enige: Fruktose er en gift».

Fakta nummer 1: Forskerne er IKKE enige! Mange eksperter mener fruktose er rene Jesu blod. At den gir kroppen den beste tilførselen av drivstoff, uten å skape problemer for sukkermetabolismen!

Den fagpersonen Magasinet refererer til er Robert Lustig, en autoritet på feltet sukker og metabolisme. Han har en youtube-video gående om den farlige fruktosen (noen av hans tilhengere mener fruktose kan være rene Golgata) som har spredt seg over verden til mennesker som er interesserte i sukker og helse.

Forskjellen på kalle fakta og fakta som fargelegges av helse-talibanerne er stor. Nå er spørsmålet; er fruktose gift, eller er det helse-talibanerne som sukrer sannheten og gjør den giftig? 

Robert Lustig prater mest om high-fructose corn syrup, industrielt fremstilt fruktose som brukes i store mengder i bl.a- brus. Er det sunt å drikke litervis brus hver dag? Neppe. Men er det fruktose (FRUKTSUKKER) som er skadelig, eller er det det industrielle high-fructose corn syrup som konsumeres i mengder?

Robert Lustig påpeker at naturens fruktose (du finnes den i frukt, rotfrukter osv.) er mer nyttig en brusens high fructose corn syrup (no shit Sherlock). Han mener fiberen i frukten hindrer at for mye av fruktosen fra frukt blir tatt opp, men at juice, der fiber er fjernet, er uheldig da fruktosen blir lettere absorbert. Det er de fleste enige i. Men hva som er sunnest, strides de lærde om: noen mener fruktjuice er bedre da fibrene fungerer som næring for dårligere bakterier i tarmen.

Her kan du se den «kjente videoen» om fruktose. Men dersom du ikke er super-intressert; hopp over! Bruk heller et minutt til å avslutte artikkelen, og ta deg en frukt og gå ut en tur! Det kommer antageligvis gi deg mer livskvalitet enn å sitte 90 minutter med denne videoen. Og det er vel det vi vil – å ha det godt?! Lustigs sukker-video

De fleste eksperter er enige om følgende:

Vi spiser for mye sukker grunnet stress, for lite søvn, fordi vi prioriterer ned å lage ordentlig mat fra grunnen og isteden fråtser i seigmenn og brus. Litt frukt skader ingen – tvert imot, det er bra for deg!

Fruktsukker (fruktose) inneholder viktige mineraler som er med på å hjelpe stabilisering av blodsukkeret, og leverer viktig næring til kroppen. Og her er vi inne på artikkelens kjerne: la deg ikke lure av helse-talibanerne! For det ER viktig å ikke drukne i fruktose. Men dette gjelder alt: til og med vann er farlig dersom man drikker for mye av det! Spesielt er det farlig dersom man ikke kan svømme. Helse-talibanerne drukner oss i informasjon, som noen er dyktige eller kloke nok til å flyte bort fra, men som andre tar til sin fulle sannhet. La ikke frukt skremme deg!

Alt med måte sier de gamle. Når skal vi lære å lytte til dem?

Når skal vi lære lytte (føle) på egen kropp?

 

 

Her er tegneserien som starter kapitlet om sanseskarphet og å stole på egne sanser i boken You Are a Superwoman (tilgjengelig på www.youareasuperwoman.com i januar eller februar).

3. Your Inner GPS

Frigjør deg fra helse-talibanernes fortrykk!

  • Gå en tur
  • Spis en frukt
  • Tenk en positiv tanke
  • Gi deg selv en god natts søvn…

… følger du de rådene vil du leve lenge og godt.

Basta.

/Ole Haslestad

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.