Giftige korn?

Aftenposten skrev igår, 19 november, om problemer med økende nivåer av muggsopp i blandt annet korn, mais og ris. Når mennesker og dyr konsumerer mye korn++ som har giftig mugg i seg, så kalte mykotoksiner, kan dette gi plager som oppblåst og/eller smerter fra mage, mindre energi, diarè, nedsatt immunforsvar osv osv osv. Hvor bra er egentlig korn for mennesker (og dyr) å konsumere?

Artikkelen fra Aftenpostens papirutgave er ikke utgitt på nettsiden, men her kan du lese om Nationens beskrivelse av bøndenes rekorddårlige kornavling og kvalitet.

«Et sentralt spørsmål man kan stille seg er; lar man media gi mer føringer for matvalget enn signalene man får fra sitt eget nervesystem?»

Denne bloggen fra «Supernature» drøfter de økologiske alternativene som mindre soppbefengt og andre fordeler ved økologisk dyrket korn, med fravær av sprøytemidler osv.

Det er interessant nok mange av de samme symptomene som muggsoppen gir, som kan skapes av kornets proteinstruktur. Med andre ord, også kors som ikke er infisert med mugg kan gi problemer med immunforsvar, mage, hodepine osv. Vår kliniske erfaring er at gluten skaper de største problemene, men at også andre proteiner i korn (også glutenfritt) kan skape uhelse for mennesker (og dyr, men her har vi inggen klinisk erfaring :)

Det er verdt å merke seg at kornet med mykotoksiner ikke avgir noe lukt eller smak som gir varsel om sin giftige effekt. Dette kan lede til at mange spiser mengder av det, og blir syke. På kort og/eller lang sikt.

Et bra tegn på at mage/tarmsystemet er irritert er hevelse. Mange opplever til tider dette, også de med «flat mage». En hoven mage indikerer at det du spiser skaper problem for tarmsystemet. For mye korn i kosten er vanlig årsak.

Men ikke la avisen være din viktigste støttespiller i veien mot god helse. Visdom om kroppen kommer ofte, som skjønnhet – innenfra :)

Oslo, 20 november

Ole Haslestad

2 kommentarer til “Giftige korn?
  1. Eagle sier:

    Cheers pal. I do apcerpiate the writing.

  2. Torvald sier:

    Men… men.. men… vegetarmat!! Anti-kjøtt!! Mer kornprodukter!!! Hva??!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.