Et helsevesen med svimmelhet?

Politiinspektøren Hanne Kristin Rohde var portrettert i Aftenposten tirsdagen. En virus på balansenerven gjør at hun ikke har kunnet jobbe på et halvt år. Denne artikkelen handler ikke om vår flotte politiinspektør, men om fenomenet svimmelhet. Hva som skaper tilstanden, og hva man kan gjøre for å få bukt med problemet. For er det egentlig et lite virus som har letet seg frem og satt seg på balansenerven – eller er grunnen egentlig en helt annen? Retorikken og manuell medisin i skjønn forening; her kommer et innlegg om balanserende faktorer i livet, og hvordan stress kan ikle seg svimmelhet som drakt. Her er en systemisk tilnærming fra Systemhelse:

Disclaimer: Det er ikke Rohde som står i sentrum i denne artikkelen. Det er ikke henne som person, men tilstanden hun lider av, som skal avkles. Ikke for at jeg vet noe om henne, jeg har aldri truffet henne. Men siden hun står frem i avisen med diagnosen og lar seg intervjue, tenkte jeg bruke dette som et eksempel, for diagnoser og prognoser skal gjerne utfordres – dersom man ikke vil at virus skal forgifte systemet (les artikkelen fra Aftenposten her).

Svimmelhet kan være så mangt. Krystallsyke, der små kalkkrystaller kommer ut av sin posisjon i «labyrinten» i inner-øret (arbeidere har gått til feil kontor). Et blodtrykk som ikke er tilstrekkelig fleksibelt (arbeiderne kommer for sent til kontoret). Bivirkninger av medikamenter (arbeiderne er fulle). Sykdomstilstander i hjerne eller hjerte (vitale deler i arbeiderbevegelsen har kræsjet på vei til jobb). Det finnes flere (andre) årsaker til svimmelhet, men den hyppigste årsaken er etter min erfaring et overbelastet sanseapparat (arbeideren har gått på en smell). Når hjernen mottar ulik informasjon fra de forskjellige rapporterende instansene, som dermed ikke er koordinerte, blir det feil i kommandosentralen. Øynene, inner-øret og muskel- og leddreseptorer sender rapport til sentralnervesystemet (kommandosentralen). Du har sikkert opplevd å være sjøsyk en gang. Inner-øret får da en skikkelig reise (masse informasjon om bevegelse), men leddsystemet og ofte øynene, opplever å sitte i et rom uten særlig mye bevegelse. Inkongruensen mellom disse signalene kan da skape svimmelhet (og kvalme). Det samme gjelder om eksempelvis øynene og inner-øret gir sin vanlige informasjon til hjernen (du kikker rett frem), mens nakkemuskulaturen er spent. Kommandosentralen blir harnisk, og svimmelheten er et faktum. Det er nemlig tett kommunikasjon mellom de forskjellige delene, så en spent og låst nakke kan gi informasjon om at hodet er vridd mot høyre, men øynene rapporterer om at hodet titter rett frem. Blir svimmel bare av tanken jeg.

Om en nakke som ikke fungerer er årsaken til de fleste svimmeltilfellene hos de ellers friske, hva er så årsaken til den ikke optimalt fungerende nakken? Jo det er bland annet dårlig ergonomi, ulykker som skaper et traume mot muskler og ledd osv. osv. Vanlig årsak er emosjonell, mental stress. Når stressen er høy over tid (arbeiderne er overarbeidet), blir dynamikken i pusten forandret. Nakkemusklene blir stive som en følge av dette. Viktig å merke seg, er at man nødvendigvis ikke behøver å oppleve smerter eller andre ubehag fra nakken (arbeiderne klager ikke til arbeidsgiver, men sutrer hjemme til nærmest forestående). Når nakken er stiv og låst, blir det altså fort trøbbel.

Løsningen; vente ut at viruset skal visne hen?

Eller….

Jeg har aldri møtt noen med virus på balansenerven. Vestibularisnevritt. Et delvis ødelagt balanseorgan. Nå sier jeg jo ikke at det ikke finnes tilstander som ikke finnes, bare for at jeg ikke har sett eller opplevd det. Men det som i 95 av 100 tilfeller er «viruset», er altså etter min erfaring den låste nakken. Det overbelastede systemet. Stressen. For mye jobb. For mange tanker. For lite ferie. Pusten som forandres. 20.000 ganger per døgn. Mange døgn. Skaper stress. Skaper kaos. Skaper underskudd. Skaper et kjørt system. Skaper en kropp i disharmoni med de naturlige biologiske rammene det er skapt for å boltre seg i.

Selvfølgelig, det er jo ikke slik at det nødvendigvis skaper stress å være politiinspektør, å til stadighet være «på», med drapssaker og voldtektssaker som fokus, å holde egne rekker allerte og gi den nødvendige informasjonen til presse og allmennhet, men absolutt ikke mer informasjon enn det. Å levere.

Jeg har bare opplevd alt for mange ganger der diagnosen vært virus, mens årsaken har vært en annen, og løsningen vært noen behandlinger og noen råd. Så om du kjenner noen som lider av svimmelhet, send dem til flere enn en ekspert. For det negative med vår spesialisttilværelse er, at fler og fler, vet mer å mer, om mindre og mindre, til de til slutt kan alt om ingenting. Så vi ender opp med å plages av ting som ikke behandles rett, for spesialisten har skyggelappene på. Dette gjelder mange diagnoser, ikke bare svimmelhet. Vi i den manuelle medisinen må også være oppmerksomme slik at vi sender våre pasienter til rett instanser, når det er andre ting enn muskler og ledd som skal undersøkes og behandles. Men det er ikke lett. «Når man holder en hammer, ser alt ut som spikre».

Naprapatlandslaget har kompetanse på svimmelhet og andre plager som kan relateres til et muskel-og leddsystem som sender feil signaler. Du kan nå dem ved å titte på deres hjemmeside her

Nyt sommerdagen, og husk å bytte ut hammeren en gang iblant.

Mvh Ole Haslestad

 

11 kommentarer til “Et helsevesen med svimmelhet?
 1. Anne sier:

  Flott blogg og bra innlegg! Det er fascinerende hvor sterkt det som skjer i huet og det som skjer i kroppen henger sammen og det er synd at det er så mange som ikke forstår det. Det er vanskelig å bryte handlingsmønstre og tankemønstre og de fleste av oss vet ikke en gang hvor vi skal begynne. Selvfølgelig "vet" jo de fleste av oss at det ikke er bra å jobbe alt for mye eller å stresse, men hvordan kan man redusere skadevirkningene hvis man først må? Hvordan skal man lure seg selv til å gjøre de riktige tingene når det tilsynelatende er mer komfortabelt å la ting skure og gå. Vi unngår å håndtere ting som er belastende i livet vårt i stedet for å ta kontroll over situasjonen og vi velger de fancy diagnosene fremfor de mer trauste, men sannsynlige. Vi er noen merkelige vesener…

  Jeg setter veldig pris på at du er en modererende og litt jordnær stemme i jungelen av råd om helse og trening. Det er alt for mange journalister som lager sensasjonsnyheter satt på spissen med det resultat at folk bare blir mer forvirra. Stå på!

 2. Heidi Oddenes sier:

  Dette var en skuffende artikkel, den mest vanlige form for svimmelhet, kommer nemlig av krystallsyken!! Det har jeg nå hatt i 1 år, og da er det ikke virus, for et virus varer kun i toppen 3 måneder. At mye kan komme av stress er nok sant, men krystallsyke er det ingen som vet hva kommer av, og kommer plutselig ut av det blå….Denne artikkelen er jeg redd blir brukt mot oss svimle, og at vi får enda mindre forståelse og hjelp enn vi allerede har, for norske leger kan veldig lite om krystallsyken dessverre. Nakkeproblemer i seg selv kan ikke skape sånn svimmelhet i månedsvis er nå min mening, jeg tror krystallsyke er underdiagnotisert! Ta heller å skriv en artikkel ang krystallsyken, oppsøk Klinikk for Alle eller noen som har kjent dette på kroppen!

  • Anne sier:

   Heidi, nå trekker forfatteren frem krystallsyken som en sannsynlig årsak for svimmelhet på linje med blodtrykksproblemer og andre klart aksepterte årsaker til svimmelhet. Han har bare valgt å fokusere på nakkeproblemer og stress som årsak til svimmelhet i denne artikkelen, fordi han ser mye av det i sin praksis. Det er også høyst relevant å diskutere stressrelatert svimmelhet når en kjent person, som har levd med et enormt arbeidspress, går ut i media og forteller om sine plager. Det kan godt hende at Rohde har virus på balansenerven og krystallsyke. Men det er viktig at folk også tenker over at det også finnes andre årsaker til svimmelhet og at det kan utløses av stress. En del av de som stresser mye kan bli svimle av nakkeproblemer og det kan finnes relativt enkle løsninger for en del av disse. For andre kan det være veldig vanskelig å bli kvitt plagene sine.

   Du må også være forsiktig med å generalisere på bakgrunn av din diagnose (og krystallsyke er en helt legitim diagnose). Det kan godt hende at krystallsyke er sterkt underdiagnostisert og det er helt sikkert jævlig å ha det, men det betyr ikke at det er den mest vanlige årsaken til svimmelhet. At du ikke har nakkeproblemer betyr heller ikke at ingen andre kan ha det. Det finnes ikke en enkelt årsak til svimmelhet, det finnes mange. Forfatteren av artikkelen ramser opp flere årsaker, men velger her å fokusere på en variant.

   • Lise A sier:

    Ja, han velger å fokusere på en variant – med et stort bilde av Rohde øverst i artikkelen. Hun har nylig stått frem med vestibularisnevritt – og han skriver at dette er noe han aldri har sett, men derimot mener han å ha erfart at 95 av 100 med denne diagnosen egentlig lider av noe annet som han kan kurere. Spekulativt.

    • Anne sier:

     Joda, skal være enig i at det var spekulativt av han å henvise til Rohde, og det var kanskje ikke klokt av ham når han ønsker å få frem budskapet sitt.

     Jeg ser det også som sannsynlig at det kanskje ikke er så mange av de som er hardest plaget av svimmelhet som finner veien til hans kontor. Utvalget hans på 95 av 100 kanskje ikke er helt representativt for de som lider av alvorlig svimmelhet. Men det finnes grader av alt, også av svimmelhet. For en del finnes det "enkle" løsninger og disse må også anerkjennes. Dessverre er det også en del som blir veldig hardt rammet og som sliter veldig. Det er et viktig poeng at man ikke skal avfinne seg med svaret fra en enkelt ekspert, i alle fall hvis beskjeden er at det er "bare psykisk" eller hvis man får behandling som ikke virker. Stress kan føre til fysiske plager som igjen gir svimmelhet. Krystallsyke og virus på balansenerven er også høyst fysiske årsaker til svimmelhet. Der det er fysiske årsaker må disse behandles. Krystallsyke og virus på balansenerven kan gi nakkeplager som sekundæreffekt og dette kan igjen føre til at svimmelheten ikke blir helt borte før sekundærplagene også behandles. Bildet er veldig komplisert.

  • Inger M sier:

   Bra, Heidi!!

 3. Lisen sier:

  Jeg blir mildt sagt provosert.
  Du aner ikke hva du snakker om.
  Etter flere år i "svimle helvete" har jeg endelig fått rett diagnose, takket være en fb gruppe som tipset meg om spesialisten på dette felt : dr. Tjell i Vennesla. Hadde jeg ikke vært så dårlig som jeg er skulle jeg skrevet en masse, Men du kan Google
  Tjell og Iglebekk sin artikkel så håper jeg du blir mindre bastant i dine uttalelser,

 4. Lise A sier:

  Litt småfrekt å fronte Hanne Kristin Rohde for å selge dine egne tjenester, i tillegg til å trekke diagnosen hennes i tvil – for du har jo visstnok aldri møtt noen med den diagnosen selv.

  Vestibularisnevritt eller virus på balansenerven er en tilstand som rammer mange. Langt vanligere er derimot BPPV eller krystallsyken. Dette er også en tilstand som gir et overbelastet sanseapparat og feilsignaler, på grunn av krystallene som er på avveie i balanseorganet og gir både hjernen, muskulaturen og øynene en kraftig "slagside". Nakke- og muskelplager kommer ofte sekundært til dette, men blir som oftest borte når krystallene kommer på plass.

  Du skriver at din erfaring er at 95 av 100 har svimmelhet av "andre årsaker" – stress og belastninger. Det er sørgelig hvis personer som sliter med svimmelhet og følgeplager ikke får riktig diagnose og behandling på grunn av artikler som denne. Det eneste jeg vil si meg enig med deg i, er at man bør oppsøke flere instanser. Personer som sliter med svimmelhet bør undersøkes for vestibulære sykdommer (sykdommer i balanseorganet) før man begynner å gruble på hvorvidt man har "gått på en smell". Jeg har dessverre møtt altfor mange som har blitt avfeid med "dette er bare psykisk" og gått i årevis uten å få riktig diagnose. De fleste har hatt uoppdaget BPPV.

 5. Trine sier:

  Jeg vil gjerne oppklare noen punkter i din artikkel. Virus på balansenerven eksisterer i høy grad selv om du ikke har opplevd dette selv i din praksis. I værste fall ødelegges balansenerven og du må over tid få kroppen til å kompensere for dette. Dette er en lang prosess. Virus på balansenerven utløser i mange tilfeller krystallsyken som en sekundær lidelse. Både krystallsyken og virus på balansenerven kan påvises og er for all del ikke en diagnose man bare tar ut fra intet. Det må ingen tro. Dette er helt feil. I de tilfeller man ikke finner krystaller kan svimmelheten skyldes andre årsaker. Krystallsyke er en forferdelig sykdom for de som er hardt angrepet dvs der krystallene er spredt i alle bueganger og fortsetter å strømme ut til tross for behandling. Selvfølgelig vil dette påvirke den psykiske helsen. En tilstand med konstant svimmelhet, kvalme, bilsykhet, omgangssyke, tåkesyn er bare en liten del av sykdomsbildet. Og det tar lang tid å bli frisk , for mange flere år. Kanskje blir man aldri helt frisk. Det værste med denne sykdommen er at det ikke vises utenpå. Man ser tilsynelatende frisk ut,, men inni hodet er det fullstendig kaos. Hjernen og nervesystemet prøver å kompensere for alle de gale signalene som sendes rundt pga at krystallene er på avveie. Dette påvirker hele kroppen. De forferdelige karusellanfallene setter deg helt ut. De kommer uten forvarsel og utløses ved bittesmå bevegelser med hodet. Jeg unner ikke min værste fiende å oppleve dette. Så vær så snill, ikke antyd at dette er en sykdom som ikke finnes. Det finnes i høy grad. Både virus på balansenerven og krystallsyken.

 6. bente hafner sier:

  Hei Ole Haslestad. Leser at du aldri har møtt noen med Vestibularesnevritt. Har du lyst kan du godt få møte meg? Jeg er nemlig en av de som har fått store deler av livet mitt ødelagt m sykdommer i balanseorganet. For ca 15 år siden startet det m såkaldt virus på balansenerven. Hele rommet gikk rundt og måtte krabbe på Wc. Da "karusellen "hadde roet seg var jeg først hos ønh lege som gav meg beh. Etterpå kom jeg i kontakt m Dr Svein Mjøen som konstaterte ktystallsyken. Var delvis frisk i 5 år før jeg fikk BelsParese på høyre side.Kom på sykehus i Danmark og ble senere overført til Aker sykehus.Etter det ble det nye beh.av krystaller til og fra. I fjor ble jeg hentet m blålys og lagt inn på A HUS. Kunne ikke gå ute støtte,ikke bevege hodet en millimeter,bare kastet opp.Fikk intravanøs beh. Ble tatt,ct,mr og masse prøver.Ble sendt hjem etter tre døgn. Diagnose Labyrintitt og ødelagt balansenerve på venstre side.Altså har jeg to balanseorganer som er skadet på hver sin måte. Måtte bruke rullator into mnd etter siste anfall. Er nå oppegående.MEN går til beh. ca to ganger i mnd.på Klinikk for alle. Har prøvet alt fra fysioterapaut,manuel terapaut, kiropraktor, akkupuntur og nå bruker jeg naprapat innimellom. Men hvis du er den personen som mener alt dette kommer fra nakken gjerne til deg for beh.For livet mitt er satt skikelig på "vent" Kan ikke gå ute uten stokk eller stav,må hvile flere timer pr dag.Orker ikke mye av det som var store deler av mitt tidligere liv. Kino,teater,byturer, feriereiser etc. Avsutter nå og syntes du bør sette deg litt mer i hva denne grusomme sykdommen gjør med alle som må leve med dette. Sier som deg Husk og byte ut hammeren innimellom

 7. bente hafner sier:

  Ble desverre litt skrivefeil men har tåkesyn i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.