Converse-syken

Spesialister på skjelettplager kan melde om et økende problem blandt de som går mye med de flate tøyskoene av typen Converse. Leger, ortopeder og terapeuter som behandler problemer relatert til muskel- og leddsystemet, ser idag alt fler som plages av smerter fra føtter og knær etter ensidig bruk av disse skoene, se innslag fra svensk reportasje her. Er økende problem grunnet skoene eller de som er i dem?!

Converse ble laget i USA allerede på begynnelsen av 1900-tallet. Basketspilleren Chuck Taylor ga sitt navn til skoene og gjorde en god jobb som selger, og Converse All Star/ Chuck Taylor All Stars/ Chucks/ Cons/ All Stars (#kjærtbarnharmangenavn) tok et stort marked i sportsbransjen, og spesielt på basketarenaen. Skoene ble brukt både i olympiade og i krigstider, og etterhvert kunne de ses på føttene til både punkere, surfere og skatere. Idag ses de på «alle» føtter, og da spesielt på de yngre.

Converse er laget av en flat gummi-såle og tøystoff. De er ikke stabile og har ikke spesielle dempende egenskaper. Menneskefoten er ikke laget for å være omgitt av stabile sko med diverse materialer som demper, men den er heller ikke laget for å gå rundt på asfalt og betong hele dagen. Kravene som stilles på godt fottøy idag, «ortopedisk», utelukket i stor grad bruk av Converse. På grunn av at vi tråkker på hard, jevn flate til enhver tid, trenes ikke føttene, og når vi ikke har støtte kan dette skape problem. Siden foten er kroppens «base», eller «grunnmur», kommer alle feilene som føttene skaper speiles oppover i kroppen. Blir det ikke smerter i føtter, knær eller hofter, kan det skape ryggproblemer eller hodepine (når kraften fra steget ikke tas opp i kroppens naturlige elimineringsdesign, blir det en belastning i musklene øverst i nakken, som kan resultere i blandt annet hodepine).

Det kan også tenkes at feil «nordfra» resulterer i «sørover» (fotfeil). En kropp med låsninger og «biomekaniske feil» skaper en fot som møter underlaget uriktig. Man kan dermed se problem med føttene som et produkt av en kropp som ikke beveger seg som den skal. Det er altså en vei med to filer – feil kan skapes begge veier.

Problemene som de unge idag opplever etter bruk av «All Stars» kan således ses med flere øyne. Det er innlysende for de som jobber med muskel-og leddrelaterte plager idag at de unge ikke har den fysiske formen som er ønskelig (som vi hadde «før-i-tia» :). Opptrening av kroppende med påførende korrekt muskelsamspill i gangmønstret hadde eliminert mye av problemene. Men det er absolut en fordel å sette gode sko på beina også. Hvorfor ikke optimere både nord og sør? Holder Converse mål?

Svaret er nei. De er alt for ustabile. De er ok om de ikke brukes hele tiden. Føttene har det best med variarende føttøy. Gjerne med god oppbygning.

Hva gjøre!? Du kan kjøpe såler som du legger i Conversene. På denne måten kan du få et ok miljø for foten i dens møte med asfalten.  Ta kontakt med Naprapatlandslaget Nationaltheatret (henke@naprapatlandslaget.no), eller på telefon 22830810, så kan de hjelpe deg med det.

Go All Stars! Ole Haslestad, 25/10 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.