Born to Run?

Trender finner vi også i treningsverden. De senere årene har sykling, langrenn og løping fått et løft, flere bruker tid og penger (sykkel! og evt karbonstaver :-) på disse gamle klassiske aktivitetene. Fordelene er åpenlyse: billig, naturlig, enkelt, tilgjengelig (alt er relativt). Ulemper? Let`s check it out. Idag om løping.

Boken Born to Run har vært delaktig i å få fart på løpsbevegelsen igjen. Den setter fokus på barfotsløping og naturlig løpssteg, der man lander på forfoten istedenfor å lande på helen og rulle fremover, som forfatteren skriver er skoindustrien sin feil. «Det fysiologiske løpssteget er designet for en opprett kroppsholdning med tyngdepunktet fremover og naturlig landning på fotens fremre del, som virker sjokkabsorberende og gir et effektiv og skånsom løping», omtrent slik lyder konklusjonen gjennom boken. Christopher McDougall har flere poenger som lyder fornuftig, og det er interessant å kontemplere om hvordan vi bruker kroppen idag sett i lyset av hvordan menneskekropppen og naturen er designet. Et problem idag er at vi vil ha «svaret» på hvordan ting skal være, med rissiko for å la «ekspertene» gi føringen 100 %, på bekostning av egen opplevelse. Det er ikke min jobb å konkludere om løping er positivt eller negativt når ligningen skal gjøres. Det kommer an på faktorene til venstre om likhetstegnet. Men vi skal belyse et par faktorer ved løping det kan være bra å ha oppmerksomhet på.

Når skal jeg løpe?

Enkelt; når du opplever at du får positive effekter av det. Løping er en naturlig bevegelse, lett å få til uansett hvor du bor (Downtown Tokyo litt problematisk, men i de nordiske byene nemas problemas), omtrent gratis, styrker muskel og skjelettsystemet, trimmer hjertet, osvosv.

Når skal jeg ikke løpe? 

Dersom du opplever negative konsekvenser i form av smerte eller utmattelse på lang sikt, skal det gjøres en liten analyse; er dette optimalt for meg, nå? Løping/ jogging som vedvarer uten pause over lenger tid, skaper stress i kroppen. Fysisk aktivitet er positiv stress dersom det er nok oppbyggende krefter slik at kreopen ikke blir nedkjørt. Det finnes en del idag som ikke har fysikk til å bedrive mye løping. Det betyr ikke at løping er dårlig; alt er avhengig av kontekst. Det finnes idag antageligvis veldig få som kan adaptere asfaltløpning uten sko/ sko med veldig dårlig oppbyggning og dempning, uten å få så stor belastning at det fører til smerte. Tankebanen «vi er ikke født med sko på beina, og dermed er vi ikke laget for å løpe med sko», er ikke helt gjennomtenkt. Boken «Født til å løpe» har en del slike, og leseren burde gjerne ta boken til inspirasjon til å komme seg i bevegelse, men noen ganger smaker ting bedre med litt salt.

Mer om «aerob trening», løping og overbelastning systemisk i dette blogginnlegget fra Systemhelse 

Les også en bra artikkel om løpefordeler skrevet av Morten Aanerud fra Naprapatlandslaget 

Dagens foto er fra fredagmorgen-løpetur i frognerparken

Move with intelligence, Ole Haslestad, 20 oktober 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.