Å lykkes med å få til forandring

Nyttår er en tid da mange velger å gjøre en eller flere forandringer. Det nye året blir et symbol for blanke ark, ofte er det arket for helse og vektnedgang som skal fargelegges. Hvordan lykkes du i en forandringsprosess?

Har du lyst på en forandring? Flott, undersøkelser viser at vi mennesker søker forandring i mange former, som en del av vår utvikling. Noen mennesker gjør forandringer ganske enkelt, andre sitter mer fast i sine vaner og mønstre. Hva er nøkkelen til suksess når det kommer til å gjøre en forandring?

”Når ønsket om forandring er større enn frykten for forandring”!

Setningen sier ganske mye om forandringsprosessen, da vi overordnet kan sammenfatte våre mål som enten; et ønske om å søke seg til glede/ nytelse, eller å bevege seg bort fra smerte. Tenk selv på engang du satte deg et mål du klarte å gjennomføre. Hva var drivkraften; ville du bevege deg mot glede eller bort fra smerte?

1. Sett deg et mål – ”hvorfor er dette viktig?” 

Drivkraft er et sentralt begrep når vi snakker om forandring. Vi har alltid en drivkraft, et mål med det vi gjør (eller ikke gjør). For å skape forutsetning for å få til noe annerledes er det nødvendig å bli bevisst på hva vi ønsker – hva er det vi vil oppnå? Hva er ditt hovedmål, hva er det du vil få til? Hjernens språk er til syvende og sist ”tilstander”, en begrep som sier noe om kroppens og hjernens status til enhver tid. Tilstander beskrives ofte som adjektiver, så som lykkelig, glad, inspirert, trygg, stolt, motivert osv. Eksempel: du ønsker en ny bil; hvorfor? Ja det er jo ikke for å få en ny bil, men snarere en tilstand du ønsker å oppnå ved å ha denne bilen (fleksibilitet? frihet? stolthet? trygghet?). Det samme gjelder alle mål vi setter oss, uansett om det er økonomiske, materielle, relasjonelle eller karrieremessige; det er tilstanden vi er ute etter.

Mål skal derfor også defineres og bevisstgjøres i form av en eller flere tilstander. Vil du gå ned noen kilo? ”Jeg skal gå ned 2 kilo for da passer jeg i dressen…” er absolutt et mål, men hvilken tilstand er du ute etter? Å bli bevisst på hva du egentlig er ute etter skaper en større drivkraft til forandringsprosessen – ”jeg vil gå ned 2 kilo for da føler jeg meg mer vel og har mer energi” – Å oppleve en tilstand av økt energi og velbehag fungerer bedre enn ”å gå ned 2 kilo”. Har det fungert før når du har satt deg et mål uten å definere det i tilstander har nok gjort det ubevissthet. Den bevisste delen, den delen av deg som er oppmerksom på at du vil gjøre forandring, og tenker at ”dette skal jeg få til”, står for omtrent 5% av den totale ”kapasiteten”. De andre 95 prosentene styres ubevisst. Muligheten for å oppnå målet økes om underbevisstheten er med mot målet. Å tenke dine mål som tilstander du vil oppnå, og å legge merke til hva du ser, hører og kjenner når du tenker på det, hjelper deg å få med deg kraften fra hele hjernen. Dette er motivasjon!

2. Sett gode rammer/ forutsetninger som hjelper deg mot ditt mål.

Det finnes mange måter å gjøre dette på. Jeg tar meg selv som eksempel, det kan se slik ut:

”I år skal jeg trene mer”.

Det jeg vil oppnå med dette er større kroppslig frihet og økt energi (tilstander). Jeg setter en tidsramme for når jeg skal trene; Mandag og torsdag etter jobb, og en gang i løpet av helgen (de som er flinke til å gjøre forandringer setter seg mål, setter opp rammer og holder seg til dem! Kjenner du noen som har satt seg et mål men det rant ut i sanden..?)

Jeg setter også noen fysiske rammer; jeg må ha nye joggesko som jeg ikke får gnagsår av (for dersom jeg ikke gjør det, er det lett at jeg beveger meg mot smerte når jeg jogger – og da er det fort gjort at de gamle joggeskoene får stå, og jeg legger meg på sofaen…). Det er mange rammer å ta hensyn til; noen har optimale forutsetninger (tid, økonomi, geografisk nærhet…) for å trene, men gjør det aldri. Andre har dårligere forutsetninger (full jobb, barn osv.), men får det til allikevel! Viljestyrken hentes fra punkt 1. Punkt 2 er altså å sette og holde rammene.

Å sette gode valgte sannheter/ velge tanker som hjelper deg mot ditt mål er også essensielt. ”Dette klarer jeg nok ikke i år heller”, skaper andre tilstander og andre forutsetninger for å gjennomføre, enn ”..dette blir gøy, jeg gleder meg til vise meg selv at jeg kan”.

3. Just do it!

Når målet er klart, du har satt de beste mulige forutsetningene og lever med gode valgte sannheter som hjelper deg på veien (for du kan komme til dager der det å dra ut i regnet for å jogge, å motstå røyken, kaken eller hva det nå er, kan være utfordrende), er det bare en ting som gjenstår; trykk på ”play-knappen” – just do it!

Studier viser ofte at en ny vane er innarbeidet på 20-30 dager. Det er derfor begynnelsen som kan være mest utfordrende; når du har trent regelmessig i mange uker er vanen automatisert, og forandringen er gjort!

Til slutt….

En definisjon av idioti er å gjøre de samme tingene gang på gang og forvente et nytt resultat.

”Når du gjør det du alltid har gjort, får du det du alltid har fått”.

For å få til en forandring må du altså….gjøre en eller annen forandring! Start hvor du vil; siden alt påvirker alt, vil enhver forandring gjøre en forskjell.

 Lykke til med 2013!

Transformativ hilsen Ole

4 kommentarer til “Å lykkes med å få til forandring
  1. Annie Larsen sier:

    Veldig bra artikkel. Takk! Jeg er igang med forandring. Nevromotorisk trening hver dag. Ønsket tilstand; mindre stress og mere energi.

  2. Eva sier:

    Fant nettopp denne bloggen – du/dere har en fast leser fremover!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.